Природният газ ще поевтинее с около 11% през януари

Природният газ ще поевтинее с около 11% през януари

Pixabay

A A+ A++ A

Природният газ ще поевтинее с около 11 процента и през януари се очаква да се продава под 78 лева за мегаватчас без такси и налози. Това стана ясно на днешното заседание в енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" за цените от следващата година.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов определи новината като добра не само за портебителите на синьо гориво, но и на топлофикациите, защото няма да се налага преразглеждане на цените на парното и топлата вода в средата на отоплителния сезон:

"Независимо, че се намираме в период на зимни месеци, когато нормално цената на природния газ на енергийните борси се увеличава, тази година от една страна, поради сравнително мекото време, а от друга страна поради запълните хранилища на природен газ в цяла Европа, цената на природния газ на международните борси ще намалява. И тъй като като изключиме доставките от Азербайджан и тези, които са от газохранилището в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ на нидерландската борса, очевидно намаляване на цените там води до намаляване на цената и у нас", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари идната година, информира БНР.

#поевтиняване на природния газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници