Турция имала проблеми при проекта за интерконекторна газова връзка с България

A A+ A++ A

Има технически проблеми при проекта за изграждане на интерконекторната газова връзка между България и Турция, съобщи турският зам.-министър на енергетиката и природните ресурси Хасан Мурат Мерджан.

Според Мерджан тези проблеми първо трябва да бъдат разрешени, предаде думите му БНР.

Турският заместник енергиен министър посочи, че България иска от Турция връзка със съоръжението, което съседната държава има в Одрин, както и да влезе в мрежата на турската държавна компания „Боташ", но това засега не е възможно.

Според Мерджан е възможно да има друга връзка от по-далечно място, върху което вече се работи, макар че този вариант е по-скъп.

Позицията на Турция е, че не може да продаваме на трета страна природния газ, който взема от друга държава, без нейно разрешение. Затова газът, който ще отива до България, трябва да бъде специално предназначен за нея- т.с. той  ще дойде до Мраморно море и от там по тръба до България. Този вариант е технически възможен.

Премиерите на България и Турция гледат много позитивно на този проект, посочи още Мерджан, коментирайки, че благодарение на тази енергийна система в Мраморно море, който иска, може да продава газ на България. Това ще става директно без да се обърква с природния газ, който „Боташ" купува от други страни, което е и разликата между двата варианта.

За проекта „Набуко-Запад" политикът каза Турция е подписала с Азербайджан споразумението  за изграждане на газопровода ТАНАП. Азербайджан ще доставя газ  на Турция до западната граница, а от там на първо време се планира доставката на природен газ за Европа в рамките на 10 куб. м. газ, макар че капацитетът на газопровода е много по-голям и може да достигне до 32 куб.м.

От цялото това количество 16 куб. м. газ ще остават в Турция, но още не е решено по коя тръба ще става преносът на газа от западния край на ТАНАП. Мерджан каза, че и в този случай има два алтернативни проекта, като решението ще бъде взето от акционерите в ТАНАП до юни 2013 г.

По повод протестите срещу  евентуален строеж на ТЕЦ край Инеада, зам.-министърът каза, че Турция има нужда да намали газовата си зависимост.

„Tези проекти ще ги осъществим, свеждайки до минимум вредното въздействие върху околната среда, защото Турция е много зависима от природния газ и тази зависимост трябва да бъде намалена. Имаме необходимост от  енергия и тази енергия ще я произвеждаме и от въглища, и чрез атомни централи, и от възобновяеми енергийни източници", каза още Марджан.

Той увери, че Турция ще се отнасе с много голямо внимание към природата, използвайки технологии, които ще сведат до минимум вредното въздействие върху околната среда.

Зам. Енергийният министър смята, че протестите не са от значение.

„Не зная за въглища в Инеада, но ще ви отговоря по принцип. Ако там има въглища и наша фирма реши да изгради ТЕЦ, ние ще я подкрепим, говоря по принцип. Ако съоръженията отговарят на изискванията за въглеродните емисии, ще може да се осъществи", допълни Мерджан.

#Турция #България #газ #газопровод #ТАНАП #Азербайджан #ТЕЦ #„Боташ"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници