Пониженото напрежение не повишава сметките за ток

Потребители горят сметките си за ток в знак на протест. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пониженото напрежение в електропреносната мрежа не може да повлияе на сметките за ток. Това установи експеримент на Би Ти Ви, проведен от специалист в независимата лаборатория на Техническия университет.

Твърдението се появи като вариант за обяснение на силно завишените декемврийски сметки за ток, които изкараха хиляди на протест срещу монополите в електроразпространението в България.

Доц. д-р инж. Георги Милушев обясни, че практически електромерите няма как да покажат нарушение в качеството на подаваната електроенергия.

Въпреки оборването на тази хипотеза се оказа, че намалено напрежение може да доведе до много по-сериозен проблем – пожари и аварии. Техническият опит показа, че при намален волтаж вентилаторът на електрическа печка спира, но не и нагревателят.

Експертът уточни, че уредите са предназначени да работят в параметри, които са плюс-минус 10% от стандартното напрежение 220-230 волта. Извън тях може да се стигне до инциденти.

Той изрази съмнение и за още едно твърдение от изминалите дни – че електромерите се манипулират дистанционно.

„Колкото и да гледаме несериозно на въпроса, дружествата не са еднолични фирми и няма как да се спусне директива за манипулация от най-горните етажи – би било очевидно. Самите служители не биха го приели. Съмнявам се, че е реално“.

Междувременно  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви по време на изслушване в парламента, че трябва да се промени моделът за формиране на цената на електроенергията.

„Проблемът е в целия модел на ценообразуване, който съществува от 10 г., но не работим ли върху промяна на този модел, няма да решим проблема“, категоричен бе той.

„Трябва да облекчим регулациите, методите на отчитане, за изградим т.нар. умни мрежи, за да има предвидимост на сметките, да има електронен отчет“, каза още министър Добрев.

#Техническия университет #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници