Комисията за защита на потребителите плаши с колективни искове ЕРП-та

Комисията за защита на потребителите плаши с колективни искове ЕРП-та
Председателят на КЗП Веселин Златев даде на ЕРП-та срок от 30 дни да премахнат нищожните и неравностойните клаузи по договорите си с потребителите. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Ако в срок от 30 дни трите електроразпределителни дружества в страната не предприемат действия, с които да променят нищожните и неравностойни клаузи по договорите си с потребителите, Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще заведе колективни искове срещу тях.

Комисията е изпратила писма до държавния регулатор, с които го е уведомявала, че ЕРП-та в страната продължават да използват нищожни клаузи, но отговор до този момент не е получен, съобщи председателят на КЗП Веселин Златев, цитиран от агенция „Фокус“.

„Последните четири дни отново разгледахме официални преписи от общите условия с ЕРП-та и констатирахме, че същите клаузи продължават да бъдат в същите условия, като открихме и две нови неравноправни клаузи“, посочи Златев.

По думите му една от тези клаузи засяга едномесечния срок, в който потребителят може да оспорва сметката си, тъй като според КЗП този срок е много малък и не е законосъобразен.

Неправомерна клауза е и прословутият 180-дневен срок за изчисляването на количеството изразходвана електроенергия за периода от датата на монтажа на самия електромер до датата на констатирането на грешката при измерването, посочи председателят на КЗП.

Комисията обаче не може да извършва проверки на място, да контролира цената на енергията, да налага на енергийния регулатор своите виждания, нито пък да променят неравноправните клаузи по съответните договори с енергоразпределителните дружества, обясни Златев

По думите му за комисията е важно да получава сигнали на граждани срещу ЕРП-та, защото така получават информация за проблемите на пазара и могат да предприемат конкретни действия.

91 жалби срещу трите електроразпределителни дружества са подадени в КЗП от началото на 2013 г., каза още Златев.

#Веселин Златев #Комисия за защита на потребителите #ЕРП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници