Проф. Атанас Тасев: Няма как да се намали цената на тока

Проф. Атанас Тасев: Няма как да се намали цената на тока
Либерализацията също няма да доведе до намаляването на цените, но ще остане чувството за справедливост, смята проф. Атанас Тасев
A A+ A++ A

Няма механизми, които да намалят цената на електроенергията, обяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Либерализацията също няма да доведе до намаляването на цените, но ще остане чувството за справедливост – това, че вие не сте вързани към един или друг, посочи Тасев пред агенция „Фокус“.

„Свобода на избор е гарантирана от либерализирания пазар. Просто трябва да си променим политиката на отношение към електроенергията, защото това е доста скъп ресурс и трябва вече да пестим и да прилагаме енергоспестяващи мероприятия“, каза още проф. Тасев.

„Ако се погледне българското законодателство – до 2015 година ние трябва да имаме действащ либерализиран енергиен пазар. Това абсолютно не означава, че всички тези добавки – пренос, разпределение и други такси ще изчезнат. Те просто остават зад кадъра, посочи експертът.

„Тогава вие ще застанете срещу няколко доставчици на електроенергия и ще започнете да избирате този, който ще ви даде по-приемлива цена. Не е обезателно да е по-ниска от тази сега“, каза още проф. Тасев.

„За всички тези години от политическото влияние на всички управляващи Комисията притиска ръста на цената на електроенергията само заради това, че не може да реши другия проблем – този с доходите“, обясни проф. Тасев.

По думите му в периода от 2000 до 2010 година цената на електроенергията е увеличена 2,2 пъти.

„Само че тогава нямаше подобни бунтове, защото икономиката се развиваше с много високи темпове. Сега обаче ситуацията не е такава. Просто трябва действие“, категоричен е експертът.

„Ако извадят ТЕЦ „Бобов дол“ от играта, е добре, но ще излязат миньорите. В условия на криза решенията, които се вземат, обикновено не са правилни по определение“, подчерта проф. Тасев.

„Може да има едно кратко задържане на цената, но цената на електроенергията е като топка - като я потопите във водата, колкото по-дълго я държите, толкова по-високо ще отскочи“, обясни експертът.

„Има закони в икономиката, които, ако ги пренебрегнете, вие не ги отменяте. Те рано или късно ще си покажат ефекта. Не може просто така с лека ръка да се отнасяме към едни много сложни и много свързани процеси в икономиката“, добави проф. Атанас Тасев.

#проф. Атанас Тасев #ТЕЦ „Бобов дол" #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници