Трайчо Трайков: Договорите за "Марица" 1 и 3 са неизгодни

Трайчо Трайков: Договорите за "Марица" 1 и 3 са неизгодни
Ако не се бяхме противопоставили на проекта „Белене", сега щяхме да имаме много по-голям проблем от този с Мариците, категоричен бе Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Договорите за ТЕЦ „Марица Изток" 1 и 3 са неизгодни и те можеха да бъдат прекратени на всеки етап, но централата вече съществува и работи, обяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред Нова телевизия.

„Това е един неизгоден за страната ни договор, който е започнал през 1999 г. и след това на три етапа все повече ни е оплитал в мрежите си" обяви Трайков по повод обвиненията на неговия наследник от кабинета „Борисов" Делян Добрев за особените залози в договорите за централите.

„Ако не се бяхме противопоставили на проекта „Белене", сега щяхме да имаме много по-голям проблем от този с Мариците, защото цената на електроенергията от „Белене" би била между 50 и 100% по-висока от тази на американските централи", подчерта бившият министър, цитиран от „24 часа".

Трайков се похвали, че през трите години, докато е бил министър, токът е поскъпнал само с 3%, докато за трите години преди това е скочил със 17%, а през месеците след отстраняването му – с 14%.

По думите му новият енергиен министър в служебния кабинет Асен Василев има капацитета да се справи, но не бива да го натоварваме с големи очаквания, защото за 2-3 месеца не може да направи много.

#Трайчо Трайков #Делян Добрев #Асен Василев #"Белене" #"Марица"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници