Проверяват всички уплътнения в АЕЦ „Козлодуй“

Проверяват всички уплътнения в АЕЦ „Козлодуй“
Сергей Цочев уточни, че уплътненията последно са били сменени през 2010 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възложена е експертиза, която да оцени състоянието на всички уплътнения в съоръженията на АЕЦ „Козлодуй“, подобни на тези, чиято повреда преди дни доведе до изтичане на водород и до опасност от пожар в централата, заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

„Централата има достатъчно средства да извършва своите ремонтни програми, а и тези уплътнения не са скъпи и не са свързани с извънредни разходи“, коментира Цочев, цитиран от БТА.

Експертът уточни, че уплътненията последно са били сменени през 2010 г.

Според него няма причини да бъде санкционирано ръководството на централата за лошо управление, в случая няма повод да се търси причината в лоша експлоатация или човешка грешка.

„Всички уплътнения на Пети блок ще бъдат сменени, когато той излезе в планов ремонт в края на този месец, а през есента това ще бъде направено и в Шести блок, когато и той бъде спрян за планов ремонт“, коментира Цочев.

Повредата в уплътненията на Пети блок е отстранена и той може да бъде пуснат от събота в експлоатация, защото горивото му има ресурс да работи още десетина дни.

Решенията за пускане на централата се вземат от ръководството на централата и от ЕСО и те може да преценят и да не пускат блока преди излизането му в ремонт. Ремонтът и презареждането с гориво ще продължат около 40 дни.

#АЕЦ "Козлодуй" #Сергей Цочев #ЕСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници