Иван Айолов: При студена зима и природни бедствия може да се наложи да внасяме ток

Иван Айолов: При студена зима и природни бедствия може да се наложи да внасяме ток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

При студена зима и природни бедствия може да се наложи да внасяме ток, заяви заместник-министърът на енергетиката Иван Айолов на заседание на парламентарната комисия по енергетика. В България няма свръхпроизводство, а има капацитет за производство на електроенергия, коментира Айолов, цитиран от БНР.

Според него изпълнението на препоръките на Еврокомисията за спиране на мощности може да постави енергетиката на България в рискова ситуация. Айолов поясни, че има изградени енергийни производствени мощности за 13 хиляди мегавата, но на практика енергийната система на България реално може да произвежда пряко сили осем хиляди мегавата. Ако препоръките на Еврокомисията да се закриват мощности се приложат, до 2018 година от енергийната система трябва да излязат около 2500 мегавата.

Мощностите трябва да се закриват и тогава ще настъпи трагедия. ТЕЦ „Варна“, която е 1200 мегавата, в момента има три блока. Там от три блока един блок работи и той следва да бъде спрян, каза зам.-министърът.

В Бобовдол от три блока един работи, другите два блока са приключили. „Варна“ няма да работи. Трябва да се правят рехабилитации в „Марица-изток“ З, също в Димитровград. Тези неща като се сумират и като се отиде в 2018 година, тогава какво правим, запита Айолов

Той каза още, че цената на въглищата трябва да се повиши, без това да се отрази на разчетеното намаляване на цената на тока.  

Търсим вариант това, което беше направено с цената на електроенергията, да го запазим и същевременно да бъдат удовлетворени някои неща, които са справедливи. В тези условия за пазарно ориентиране не може да се говори. За да се отлепим от дъното, трябва да търсим варианти, с които, ако може, да задоволим всички потребности, обясни заместник-министърът на енергетиката.

#Парламент #комисия #енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници