Станишев: Най-много са договорите за зелена енергия от 2010-2011 г.

Станишев: Най-много са договорите за зелена енергия от 2010-2011 г.
Сергей Станишев даде пример с увеличението на цената на тока с 13% от 1 юли и попита какво би станало в бъдеще без атомна енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Големият бум за подписване на договори за ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) беше през 2010-2011 г., заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Цената на тока от 1 юли се увеличава с 13%, вместо с предвидените 10%, а ДКЕВР обяви, че неочакваният скок се дължи на грешни изчисления на дела на зелена енергия в енергийния микс.

Според председателя на регулатора, ако не са били направени промени в Закона за ВЕИ през 2011 г., цената е щяла да се вдигне не с 13%, а с 30%.

Според Сергей Станишев, към средата на 2009 г. по време на управлението на Тройната коалиция, договори за ВЕИ е имало подписани за 20 мегавата.

„Откъде дойдоха тези 12 000 мегавата, за които сега се говори. Това е поредната лъжа на Бойко Борисов и на неговото правителство," категоричен е лидерът на социалистите, цитиран от БГНЕС.

Заедно с членове на Инициативния комитет и депутати от БСП Сергей Станишев пристигна на площадката пред АЕЦ „Белене", за да запознае хората от града и журналистите с целта на подписката за предстоящия референдум, иницииерана от левицата.

Лидерът на БСП призова да се съберат подписите за референдум, защото това не значи, че ще се подписват само хора, които подкрепят АЕЦ „Белене".

„Смисълът на този референдум е да се произнесат хората с всички „за" и „против" централата, а не всичко да се решава на тъмно от правителството," подчерта Сергей Станишев.

Той отбеляза, че това е най-добре подготвената площадка и всъщност изграждането на АЕЦ „Белене" и атомната енергетика изобщо дава възможност за получаване на по-евтин ток.

Той даде пример с увеличението на цената на тока с 13% от 1 юли и попита какво би станало в бъдеще без атомна енергетика.

В срещата с политиците от БСП участват хора от Белене, но само депутатите от Коалиция за България бяха допуснати до вътрешността на централата.

„Защо не пускат журналистите да видят още е една от лъжите на Бойко Борисов - че така нареченият гьол, по думите на премиера, е една напълно изградена площадка," коментира Сергей Станишев.

По-късно в неделя ще има заседание на Инициативния комитет за референдум за АЕЦ „Белене".

По думите на Сергей Станишев, вече са събрани около половината от необходимите гласове, над 250 000.

Протестиращите носят плакати: „Аз не искам да плащам неустойките за АЕЦ "Белене", „Стоп на лъжите за АЕЦ „Белене", „АЕЦ "Белене" плюс 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

На протеста присъстват депутатите Янаки Стоилов, Румен Овчаров, Румен Петков, Антон Кутев, както и председателят на Инициативния комитет за референдум за АЕЦ „Белене" Стефан Воденичаров. Сред протестиращите е и кметът на Белене Петър Дулев.

#Сергей Станишев #АЕЦ „Белене" #референдум #подписка #атомна енергетика #ВЕИ #БСП #Бойко Борисов #ток #ДКЕВР #Закон за ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници