Добрев: „Атомстройекспорт“ няма шанс в съда

Добрев: „Атомстройекспорт“ няма шанс в съда
Уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна, подчерта Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Претенциите на „Атомстройекспорт“ за компенсации от 1 млрд. евро след отказа от проекта АЕЦ „Белене“ не отговарят на принципните договорености с Русия, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Министърът подчерта пред БНР, че не е изненадан от този иск, а България е добре подготвена за Арбитражния съд.

По-рано във вторник руската компания „Атомстройекспорт“ посочи в комюнике, че увеличава исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро.

„През тези шест месеца от момента, когато българското правителство и българският парламент взеха решение да спрат АЕЦ „Белене“, не сме се осланяли на тези принципни договорености, а сме изготвяли нашата защитна позиция“, увери Делян Добрев.

По думите му в продължение на 6 месеца България е изготвяла своята защитна позиция с помощта на най-добрата адвокатска кантора за дела срещу Русия, която е спечелила най-много дела именно срещу „Атомстройспорт“.

„Руската страна има право на такъв арбитраж, ние сме се подготвили достатъчно добре да се защитаваме, имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за цитираната сума. Уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна“, подчерта Делян Добрев.

#Русия #НЕК #Делян Добрев #АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници