България ще произвежда ток от вятърни електроцентрали в Черно море

България ще произвежда ток от вятърни електроцентрали в Черно море

canva

A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, с който да се разположат вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години.

Законопроектът е внесен от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, като концесията може да се удължи веднъж за срок от 5 години, тоест финалният срок да бъде 35 години.

От опозицията се обявиха против идеята за вятърни електроцентрали в българските води и изразиха опасения за възможен лобизъм. Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, успокои, че те ще бъдат разположени на достатъчно разстояние, за да не се виждат от брега.

"Бъдете спокойни, няма да ги виждате", увери Добрев. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ добави, че туризмът и корабоплаването няма да бъдат повлияни.

"За рибарите също няма риск", уточни Мирчев. Той коментира и, че те вятърните електроцентрали ще работят през 49% от времето.

"С 25 млрд. ще бъде ощетена българската икономика. Сега посягате и на българското Черноморие. Добре ли ще ви е, ако стоите на шезлонга си и отстрани се въртят перки на централи", запита Борислав Гуцанов от БСП. "Казвате, че корабоплаването не се засяга, ами туризмът? Какво правим с него", продължи да пита депутатът.

Коста Стоянов от "Възраждане" също се обяви "против", като заяви, че няма изследване как това ще повлияе върху рибния сектор.

Законопроектът за енергията от възобновяеми източници в морските пространства урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на въпросните централи, включително и за тяхното премахване.

Вносителите отбелязват, че така ще се насърчи развитието на европейските технологии, като преди това се направи внимателна оценка на въздействието върху околната среда.

Отговорник за планирането и проучванията в Черно море ще е министърът на енергетиката. Той трябва да възлага концесиите в приоритетните зони, да координира всички държавни органи и да следи сключените договори.

Операторът на електропреносната мрежа ще е длъжен да планира необходимия мрежови капацитет за присъединяване на нови енергийни мощности в морето, така както е заложено в Плана за развитие на енергийните мощности. Точката по присъединяване ще е на сушата.

#ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници