„Газпром“ може да свали цените по дългосрочните си договори в Европа

„Газпром“ може да свали цените по дългосрочните си договори в Европа
Целта на инструментите за адаптация е да се използват в ограничени мащаби, за да не бъде предизвикан спонтанен цикъл на корекция на цените към още по-голямо понижение. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Руската газова компания „Газпром“ обмисля възможността да свали базисните цени по дългосрочните договори с европейските потребители, съобщи началникът на отдела по външноикономическа дейност Павел Одеров.

В интервю за корпоративния вестник на холдинга Одеров обяснил, че в момента се мисли върху модел за корекция на базисното равнище в дългосрочните договори без промяна на формулата за привързване към петролните продукти, предаде „Дневник“.

В някои случаи към част от обемите е била приета пряка обвързаност към газовите индекси.

Целта на инструментите за адаптация е да се използват в ограничени мащаби, за да не бъде предизвикан спонтанен цикъл на корекция на цените към още по-голямо понижение, каза Одеров.

По неговите думи дългосрочните перспективи зависят от това доколко реалистични ще се окажат възможностите за евентуална „декарбонизация“ на икономиката на ЕС, разработени през 2011 г. от Европейската комисия в Пътната карта за енергетиката до 2050 г.

До момента всички сценарии на Пътната карта предвиждат намаляване на дела на природния газ в енергийния баланс на ЕС към средата на века.

Одеров допълни, че равнището ще остане същото само при ограничаване използването на ядрената електроенергия или при допълнително облагане с такси на въглеродните емисии.

Според него възможностите за увеличаване на пазарния дял на „Газпром“ са свързани на първо място с намаляване на собствения добив в страните от ЕС, а не с увеличение на потреблението.

#„Газпром" #Павел Одеров #газ #цена #потребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници